”Pohjoista leveyttä 60.20890” -juhlanäyttely

Arabian Taideosastoyhdistyksen 20-vuotisjuhlavuoden näyttely ”Pohjoista leveyttä 60.20890” Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa 14.9.2023–28.1.2024 esittelee suomalaista nykykeramiikkaa New Yorkissa toimivien galleristien Juliet Burrowsin ja Kim Hostlerin kuratoimana. Juhlavuoden julkaisu, Arabia Art Department Society 20 Years, puolestaan avaa Arabian Taideosastoyhdistyksen merkitystä kansainvälisestä näkökulmasta sekä sanoittaa keväällä julkaistun Muotokuvia-podcastin sisältöjä laajemmalle yleisölle.


Arabian Taideosastoyhdistys ry perustettiin 4.11.2003 vaalimaan ja kehittämään 1930-luvulla syntyneen Arabian taideosaston perintöä.

“1930-luvulla Arabian keramiikkatehtaan yhteyteen perustetun Arabian taideosaston kohtaloa oli mietitty jo pitkään. Moninaisten keskustelujen jälkeen ehdotettiin, että perustetaan yhdistys, joka tulisi olemaan uusi taideosasto. Tämä ilmaan heitetty idea oli kauaskantoinen päätös”, kertoo yhdistyksen perustajajäseniin lukeutuva taiteilija Pekka Paikkari.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Arabian Taideosastoyhdistys ry perustettiin. Ajanjaksoon on mahtunut monenlaisia käänteitä, aivan kuten Arabian taideosaston pitkään historiaan. Osaston kohtalo on ollut vuosikymmenten varrella usean kerran vaakalaudalla, mutta katseet ovat kohdistuneet aina tulevaan. Kenties voimavara piilee siinä, että osastolla työskentelee eri ikäisiä taiteilijoita, jotka miettivät ratkaisuja yhteisönä.

Yhdistyksen 20-vuotista tarinaa juhlistetaan eri tavoin, ja juhlavuoteen osallistuvat yhdistyksen taiteilijat professori Heikki Orvola, Kati Tuominen-Niittylä, Pekka Paikkari, Kristina Riska, Heini Riitahuhta, Kim Simonsson, Jasmin Anoschkin, Caroline Slotte, Sakari Kannosto ja Marianne Huotari.


Pohjoista leveyttä 60.20890 -näyttely esittelee yhdistyksen taiteilijoiden uusimpia teoksia

Arabian Taideosastoyhdistyksen 20-vuotisjuhlanäyttely ”Pohjoista leveyttä 60.20890” avautuu 14.9.2023. Näyttelyn koordinaatit johdattavat Helsingin Arabian kaupunginosaan, Iittala & Arabia Muotoilukeskukseen, missä Arabian taideosasto sijaitsee.

Juhlanäyttely esittelee yhdistyksen taiteilijoiden uusimpia teoksia. ”Näyttelyarkkitehtuuri levittäytyy ensimmäistä kertaa Muotoilukeskuksen aulasta museoon. Visuaalisuus noudattaa juhlavuoden julkaisun graafista maailmaa, jonka on luonut Aleksandra Niiranen”, kertoo näyttelyarkkitehti Päivi Niemi.

Kuraattoreiksi näyttelyyn kutsuttiin pohjoismaiseen muotoiluun sekä muun muassa nykykeramiikkaan erikoistuneet galleristit Juliet Burrows ja Kim Hostler, jotka johtavat kahta galleriaa New Yorkissa sekä yhtä Los Angelesissa. Arabian Taideosastoyhdistyksen jäsen Kristina Riska oli ensimmäinen elävä taiteilija, jota galleristit edustivat. Sittemmin he ovat aloittaneet yhteistyön myös muiden yhdistyksen taiteilijoiden kanssa.

”Elävän taiteilijan teosten esille tuominen eroaa täysin vintage-teosten esittämisestä. Se, että pystyy välittämään elävän taiteilijan energiaa henkilökohtaisen suhteen myötä on mullistavaa”, kertoo Burrows, ”Arabian taideosastosta tuli instrumentaalinen osa gallerian nykyohjelmiston muodostumisessa. On käsittämätöntä, kuinka yhdessä rakennuksessa voi olla niin rikas tiivistymä taiteellista taidokkuutta ja osaamista.”

Juhlavuoden julkaisu sanoittaa Muotokuvia-podcastia

Kuraattori Juliet Burrows on myös kirjoittanut Arabian Taideosastoyhdistyksen merkityksestä kansainvälisestä näkökulmasta yhdistyksen juhlavuoden julkaisuun Arabia Art Department Society 20 Years. Kirjan muut tekstit pohjautuvat yhdistyksen juhlavuodelle toteutettuun, tietokirjailija, sisustustoimittaja Maaretta Tukiaisen tuottamaan ja juontamaan Muotokuvia-podcastiin.

Se sanoittaa, tallentaa ja jakaa Arabian taideosastolla vuosikymmenten varrella syntynyttä taideteollista ja taidekeraamista osaamista ja hiljaista tietotaitoa. Kirjasta löytyy jokaisen taiteilijan jaksosta oma lukunsa englanniksi käännettynä, jolloin aineisto saavuttaa myös kansainvälisen yleisön. Kirjan on toimittanut ja tekstit laatinut Elise Simonsson, graafikkona toimi Aleksandra Niiranen, käännökset on tehnyt Rebecca Watson ja kuvat ovat pääosin Chikako Haradan.

Kirjassa esitellään myös JUHLAT-kokoelma, joka kunnioittaa niin yhdistyksen 20-vuotisjuhlavuotta kuin Arabia-brändin 150-vuotisjuhlavuotta, joka myös osuu vuoteen 2023. Kokoelmassa Heini Riitahuhdan suunnittelema rasia toimii jalustana yhdistyksen taiteilijoiden teoksille. 150 kappaleen numeroitu editio on tehty käsityönä Arabian taideosastolla yhteistyössä keramiikkataiteilija Susanne Koskimäen kanssa. Kokoelma ja sen valmistuksesta kertova Juho Länsiharjun kuvaama video ovat myös esillä juhlanäyttelyssä.

Myös juhlavuoden julkaisu on nähtävillä Pohjoista leveyttä 60.20890 -näyttelyssä sekä yhdistyksen juhlavuoden pääyhteistyökumppanin SEB:n, Skandinaviska Enskilda Bankenin, ikkunanäytteyssä Eteläesplanadilla.

Juhlavuotta yhdessä tekemässä:

Arabian Taideosastoyhdistys ry:n pääyhteistyökumppani on Skandinaviska Enskilda Banken, SEB.

Muotokuvia-podcastin tuotantoa on vuonna 2022 tukenut Taiteen edistämiskeskus. Muotokuvia-podcastin on tuottanut Arabian Taideosastoyhdistys ry:lle Moodit Oy.

Pohjoista leveyttä 60.20890 -juhlanäyttelyä, juhlavuoden kirjaa ja vieraileva taiteilija-ohjelman kehittämistä tukevat myös Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.


Lisätietoja:

arabiaartdepartment@gmail.com tai Elise Simonsson +358407407853

Seuraava
Seuraava

Ateljee-elämää näyttely kesällä Hvitträskissä